ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Ιστορία της Αγίας Γαλήνης

Το σημερινό της όνομα το οφείλει, σε μια πριγκίπισσα του Βυζαντίου, η οποία στο ταξίδι της προς τους Αγίους Τόπους, αντιμετώπισε με το πλοίο της μεγάλη καταιγίδα στο πέλαγος και ζητώντας την βοήθεια της Παναγιάς,έκανε τάμα να χτίσει ένα ναό στο μέρος που θα έβγαιναν.Πραγματικά το πλοίο άραξε σώο, στην απάνεμη παραλία του χωριού, που ποτέ δεν σηκώνονται κύματα και η πριγκίπισσα άρχισε να οικοδομεί τον ναό,που ονόμασεΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ και με τα χρόνια έγινε ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ.

Η Αγία Γαλήνη έχει ιστορία χιλιετιών, όπως τα περισσότερα μέρη στην Κρήτη. Η Αγία Γαλήνη ήταν το ιστορικό λιμάνι της πόλης Σύβριτος, μιας Μινωικής πόλης που άκμασε κατά τους ύστερους Μινωικούς χρόνους στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα χωριά Θρόνος και Αγία Φωτεινή.Η Αγία Γαλήνη στην αρχαιότητα ονομάζονταν Σουλία και εδώ υπήρχε ένας μεγάλος ναός αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη. Λίγα ευρήματα από την αρχαία πόλη βρέθηκαν κατά την εκσκαφή για την θεμελίωση νέων σπιτιών.

Μπορεί το όνομα Σουλία να μην σας λέει τίποτα, ωστόσο έχει συνδεθεί με ένα πολύ γνωστό μύθο, την απόδραση του Δαίδαλου και του Ικαρου με τα κέρινα φτερά τους. Η Σουλία σαν παραλιακή πόλη υπέφερε από τις επιδρομές των Αράβων πειρατών, που την κατέστρεψαν το 640 μ.Χ. Γνώρισε μια δεύτερη ακμή στα χρόνια των Ενετών και το λιμάνι της χρησιμοποιήθηκε για ανεφοδιασμό αρκετές φορές κατά τις επαναστάσεις εναντίων των Τούρκων, όπως και για την εξαγωγή λαδιού και άλλων προιόντων από τη Νότια Κρήτη. Ωστόσο δεν υπήρχε μόνιμη κατοίκηση στην Αγία Γαλήνη μέχρι το 1884 όταν κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά Μέλαμπες και Σαχτούρια μετακινήθηκαν εδώ και έχτισαν το νέο χωριό.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΣΧΟΛΙΑ